Atalanta - Juventus

Olaszország, Bergamo, Stadio Atleti Azzurri d'Italia, 2013. Maggio 08., Mercoledì

  • Szezon: 2012/2013
  • Bajnokság/Kupa: Serie A
  • Eredmény: 0-1
  • Gólszerzők: 18' Matri

Beszámoló

Szerda délután nyugodtan indultunk el Torinóból Bergamóba, hogy tovább ünnepeljük kedvenceinket a bajnoki címért. Az út nem volt rövid, mert Milánónál másfél órát álltunk a dugóban, de aztán megérkeztünk a bergamói lehajtóhoz, ahol gyülekezett a nép.

A rendőrök szerették volna, ha egy közeli parkolóba hajtunk, ahonnan külön buszokkal vittek volna minket a stadionhoz, de a többi busz sofőrjével úgy döntöttünk, igénybe vesszük a rendőrségi konvojt Bergamón keresztül. A stadion közelében azonban egy oldalsó utcából megtámadták a konvojt (kb. 8 nagy busz és 5 kisbusz) a bergamóiak. Nekünk se kellett sok, mindenki kipattant a buszokból, s pár perces balhé és dobálózás után a rendőrség vetett véget a csatának. Ezek után tovább mentünk, de a bergamóiak a stadionnál is próbálkoztak, repkedtek a hanggránátok és a görögtüzek. A juvésok ekkor úgy döntöttek, visszavágnak, de a rendőrök könnygázgránátokkal oszlatták a kedélyeket. Ezek után nem láttunk 2-3 percig semmit.

Miután lenyugodtak a kedélyek, betértünk a stadionba, és elfoglaltuk helyünket a vendégszektor elején. Az olaszok többsége természetesen vidáman köszöntött minket, hiszen évek óta együtt járunk mindenhova meccsre, idegenbe Olaszországban és Európában is.

A meccs kezdetekor kezdődött a második felvonás, ugyanis a vendég és a hazai szektort elválasztó kerítés a lelátók alatt csak 1 rétegű volt, így a bergamóiak elkezdtek először görögtüzeket és hanggránátokat dobálni, majd előkerült egy wc-csésze is, ami fejbe talált egy juvést. Ömlött a fejéből a vér, a srácok kikísérték a mentősökhöz, akik ellátták a sérülését. Ekkor azonban elszabadult a pokol, a mi részünkről is repült át minden azon a kis lyukon az elválasztó kerítés felett. A bergamóiak dobálták át a csempe-darabokat, amiket mi összegyűjtöttünk egy sarokban (megspékelve egy frissen szétszedett piszoárral), majd a Drughisok jelére a hazai szektor felé zúdítottuk az anyagot. A Drughisok ráadásul egy érdekes bazooka szerű rakétát lőttek ki a szemközti Atalanta-kanyar felé, ami legalább 100 métert repült a levegőben, s a túlsó oldalon lévő kapu felett halt el a levegőben. Mind a két oldalon volt 1-2 kisebb sérült, ekkor szakadt félbe a meccs pár percre, s jött ki a csapat, hogy mindenki hagyja abba a dobálózást.

Miközben a játékosok velünk tárgyaltak, a bergamóiak továbbra is dobálták felénk a csempét (néhány elég közel repült el mellettünk), amire Chiellini fel is hívta a rendezők figyelmét, hogy bizony a hazai oldal nem igazán hagyja abba. De ezek után lecsillapodtak a kedélyek, s csak verbális sértések repkedtek a két szektor között. A meccs után másfél órát várakoztattak minket a rendőrök, hogy biztonságban el tudjuk hagyni a stadiont, majd kivezették a konvojt az autópályára, s hajnali fél 4 körül értünk vissza Torinóba. Ezek az igazi túrák, nem pedig a Milan és Inter elleni kirakat meccsek! RUJ on tour Firenze, Roma, Napoli, Turin, Bologna, Bergamo...