Torino - Juventus

Olaszország, Torino, Stadio Olimpico di Torino, 2013. Aprile 28., Domenica

  • Szezon: 2012/2013
  • Bajnokság/Kupa: Serie A
  • Eredmény: 0-2
  • Gólszerzők: 86' Vidal, 92' Marchisio

Beszámoló

Nagy várakozás előzte meg a torinói derbit, hiszen a Napoli esetleges botlásával és a Juve győzelmével bajnokot avathattunk volna. De mivel a déliek nyertek, ezért „csak” 3 pontért és a város uralmáért folyt a csata 3 színtéren.

A mérkőzés előtt a Fighters-Tradizione csoport úgy döntött, nem a rendőrség által előre kijelölt találkozópontra mennek, hanem egy teljesen más útvonalon, rendőri felvezetés nélkül közelíti meg a torinói Olimpicót. Az úton bebizonyosodott, hogy a hazai bordók rendkívül gyorsan tudnak futni, bár jó néhány sál került így is a Juve ultráinak birtokába. Az utcán egyértelműen a zebrák diadalmaskodtak. Óriási volt a káosz, a hanggránátok repkedtek össze-vissza, a rendőrök pedig sehol sem voltak, hiszen más helyszínre készültek. Egyébként a zebráknak a stadiont dél felől kellett megközelíteni, ennyi volt a kikötés, nagyjából egy óriási barikádot húztak a stadion vonalában.

A stadionban a hazaiak eredetileg csak az 1000 fős vendégszektort tervezték odaadni a Juventusnak, ám azzal nem számoltak, hogy még 6-7000 Juve szurkoló megveszi magának a jegyét interneten a hazai szektorokba, így a rendőröknek a torósok Curva Sud-át kettéválasztották, és a felét a Juvénak adták. Egyébként érdekesség, hogy a decemberi Juve-Torino derbin a vendégek nem tudták megtölteni az 1900 fős vendégszektort. A meccs elején ment a dobálózás a két szektor között. A pirotechnikát nem volt különösebben nehéz becsempészni a stadionba, nem volt valami komoly az átvizsgálás. Hogy mi a különbség a hazai és az olasz hanggránát között: a miénk robbant jó hangosat igaz, de eközben az olasz, ami egy üres széken landolt, tövében kitépte azt, s utána 4-5 sorral feljebb landolt.

Különös érzés volt visszatérni régi otthonunkba, hiszen 2006-tól 2011-ig itt játszottuk hazai meccseinket a Serie B-ben és az A-ban is. Rengeteg szép és kevésbé szép emlék fűződik ehhez a helyhez, hiszen itt voltunk az előző évtizedben például a Mantova, a Spezia vagy a Triestina elleni meccseken is a másodosztályban. Abban az időben még nem volt tele a stadion divatszurkolókkal. Csak az igazi szurkolók és az igazi szenvedély létezett, erre volt jó a másodosztály.

Ezen a meccsen viszont a régi fanatizmus jelent meg mindenki arcán, fantasztikus hangulatot teremtve a Juvés szektorokban, 90 percen keresztül buzdítva a csapatot. Mint ahogy a rigmus is szól: „in casa giochiamo noi” azaz mi játszunk itthon érvényesült, a lelátón is a Juventus diadalmaskodott.

Vidal és Marchisio kései góljainak köszönhetően a pályán is a zebrák győztek, így végeredményben elmondható: Juventus-Torino mind a három fronton győzelem. TORINO ’E BIANCONERA! AVANTI RAGAZZI UNGHERESI JUVENTUS!