ruj fooldal

Tarts velünk Juventus meccsekre! Katt a részletekért!

ruj1516

J.Á.V. Extra: A teljes interjú

Írta: KennyVice | 2012 március 26.

A legnagyobb magyar nyelvű Juventus szurkolói portál, a JuventusHungary ezúttal szeretne egy kis különlegeséggel meglepni Titeket. Mint ismert, korábban elindítottuk a JÁV című sorozatunkat, melyben szerkesztő kérdezett, szerkesztőtől, most azonban azon két csoport vezetőjével készítettünk interjút, akik mindent megtesznek azért, hogy a honi Juventus szurkolók élőben megtekinthessék a Bianconerit.

Ez a két csoport pedig a Juventus Club Hungary, valamint a Ragazzi Ungheresi Juventus. A továbbiakban pedig Tibore (JCH) és Bubu (RUJ) válaszait olvashatjátok! Mindketten hasonló kérdéseket kaptak.

RUJ:

Kezdjük talán egy könnyű kérdéssel: Mióta vagy Juventino és melyik volt az első mérkőzés, amit láttál a Juventustól, akár televízióban, akár élőben?

„Az 1997-es elveszített BL döntő óta vagyok Juventino, amikor kikaptunk 3-1-re a Dortmundtól. Azt a meccset láttam először televízióban, és előtte hallottam pletykákat egy bizonyos Alessandro Del Pieróról, aki a meccsen lőtt egy csodálatos gólt. Szóval a vereség ellenére akkor szerettem bele a Juventusba. Első meccsem élőben a 2002-es Juventus-Arsenal volt a Delle Alpiban. Sajnos akkor már tuti kiestünk (a második csoportkörből), de a tartalékcsapattal is megvertük az angolokat 1-0-ra Zalayeta góljával. Felejthetetlen élmény volt. Egyébként az utazást a Juventus rádió játékán nyertem.”

Ki volt a kedvenced az akkori csapatból és ki most? (Itt csak egyet-egyet kellene mondani majd)

„Ez nem is kérdés: Alessandro Del Piero.”

blog ruj

Mit gondolsz a Calciopoliról, valamint a csapat botrány előtti és utáni teljesítményéről?

„Mivel az Inter hosszú éveken keresztül nem tudott semmit nyerni, kihasználták Giovanni Agnelli halálát és a meggyengült Juve-vezetőséget és minden eszközt bevetve lecsaptak, hogy eltávolítsák pár évre az útból a Juvét, ezzel szerezve maguknak egy kis dicsőséget. De természetesen ez sem tarthatott örökké nekik, így újabb 40-50 év böjt vár rájuk. Emellett büszke vagyok Luciano Moggira és a stábjára, hogy minden eszközt bevetve próbálta megvédeni a csapatot és a klubot a korrupt hatalmaktól (Moratti, Facchetti, Berlusconi és társai). Úgy gondolom, ha nem lett volna a botrány, most mi lennénk ott, ahol a Barcelona tart. Az, hogy milyen volt a teljesítmény a lesorolás után, az csak is a hozzá nem értő vezetőség hibája. Ha rögtön Andrea Agnelli érkezik, megspóroltunk volna 3-4 év szenvedést.”

Meglátásod szerint a botrány milyen hatással volt az olasz Juve szurkolókra?

„Az olasz szurkolókra szerintem semmilyen. Nekik mindegy, hogy a Fiorentina vagy a Pescara ellen mennek idegenben, ellenféltől függetlenül mindenhová elkísérik kedvenceiket. Maximum nagyobb lett a feszültség a több millió Juventino és a többi téveszmés között. Itthon ugyanez a helyzet. Akik nincsenek komolyabban benne az olasz fociban, mind elhitték a hazug média rosszul fordított és kitalált koholmányait, pedig fogalmuk sincs mi történt Olaszországban. Példaként azt említeném, hogy a magyar média 98%-a azt írta, bundázás miatt zártak ki minket. Pedig nem, hiszen Moggi állítólag csak azt befolyásolta, hogy melyik bíró vezesse a meccseinket. Azért ez elég nagy különbség. Bunda a magyar bajnokságban van, nem a Juventusnál.”

Mikor alapították meg a RUJ-t és eddig összesen hány túrát szerveztetek meg? Ezek közül melyek voltak számodra a legemlékezetesebbek?

„Minden 2005 decemberében kezdődött, amikor kapcsolatba léptünk az azóta már megszűnt Noi Soli szurkolói csoporttal. Ők szerezték nekünk a jegyeket a Rapid Wien-Juventus mérkőzésre a vendégszektorba. Azóta számtalanszor bíztattuk előben szeretett csapatunkat, s kialakult egy igen jó társaság. 2007 novemberében a RUJ elődjeként Parmában megjelentünk Zebra Ungherese néven egy festett drapériával. Azon a napon, amikor Spaccarotella rendőr meggyilkolta Gabriele Sandrit. A RUJ megalakításának ötlete 2008. február 13-án született meg. Egy éves tervezgetés után 2009 februárjában a hivatalos útra léptünk, s habár igen sokat kellett várni, szeptember végén hivatalosan is megalakult a Ragazzi Ungheresi Juventus. A megalakulásban és minden másban nagyon nagy segítségeket kaptunk olasz barátainktól is. Egy Róma melletti szurkolói klub (JC Anzio-Nettuno) intézi nekünk a jegyeket a hazai és idegenbeli mérkőzésekre is, elnökükkel, Gabrielével remek kapcsolatot ápolunk. 2008 őszén megismerkedtünk a Drughi Magenta szekciójával is, akiknél már vendégségben is jártunk. Szintén jó kapcsolatot ápolunk a Nucleo szurkolói csoporttal, valamint elnökükkel, Pierrel, s van egy angol kapcsolatunk is: a Juventus Club Londra-val. 2011 júniusában részt vettünk egy meghívásos kispályás tornán Andriában (Bari mellett) a Juventus Club Andria szervezésében, ahol 8 olasz szurkolói klub játszott egymással mérkőzéseket, s az összessel remek kapcsolatot építettünk ki (Aosta, Cecola, Bassa Valle, Bernalda…) Eddig összesen 44 utat szerveztünk Torinóba és idegenbeli mérkőzésekre szerte Olaszországba és Európába, s összesen 96.270 km-t tett meg a kétrudas zászlónk. Olaszország szerte rengetegen ismernek minket, s ez a legnagyobb megbecsülés a számunkra! Három túrát emelnék ki, amelyek nagyon emlékezetesek voltak. Az első a Serie B-ben a nápolyi vendégszereplésünk, amely utazás rengeteg izgalmat tartogatott a számunkra. A második a Real Madrid idegenbeli legyőzése 2-0-ra Del Piero duplájával, harmadiknak pedig az összes Roma-Juventust említeném, amelyen részt vettünk. Fantasztikus élmény az Olimpico vendégszektorában szurkolni a Roma ellen.”

Hogyan lehet bekerülni a klubba?

„A fényképes önéletrajz után egy nyolc lépcsős felvételi rendszert dolgoztunk ki, ahol teszteljük a jelentkezők fizikai és pszichikai képességeit. Ha ez is sikerült neki, odaadását bebizonyítandó, gyalog kell elmennie Torinóba egy hazai meccsre. A döntőbizottság egyébként korrupt, és gyorsított eljárás is elérhető néhány deákigazolvánnyal. A vicces félretéve, a csatlakozás lehetősége bárki előtt nyitva áll, szívesen veszünk mindenkit, aki nyitott a társasági életre.”

Értesüléseim szerint hamarosan honlapotok is lesz. Mikorra várható a beindulása?

„Már működik is a honlapunk, mégpedig a www.ruj.hu címen, amelyet folyamatosan bővítünk és töltünk fel információkkal. Mivel rengeteg látogatónk van Olaszországból is, ezért nem csak magyarul, hanem olaszul is olvasgathattok a honlapon. Egyébként itt olvashatjátok el a teljes interjút a plusz kérdésekkel is!”

Mindannyian ismerjük a 2011.11.27-én megrendezett közös ebéden, melyen a RUJ, a JH, és a JCH tagjai vettek részt, megkötetett ’megállapodást’, illetve annak utóéletét. Mit gondolsz erről és meglátásod szerint a kiszivárgott belső üzenet nélkül együtt tudtatok-e volna működni a JCH-val?

„A megbeszélésről sokat nem szeretnék mondani, úgy sikerült ahogy... A belső üzenet tartalmában, pedig az volt, hogy mi szeretnénk a saját utunkat járni és nem kívánunk egyesülni. Az, hogy ez kiszivárgott, szerintem eléggé gáz dolog, mivel így ez elvette annak a lehetőségét, hogy megbeszéljük a JCH-s srácokkal a hogyan továbbot. Valószínűleg normális módon meg lehetett volna beszélni ezt, hibáztunk mi is, de ők is, hogy ezt rögtön felfújták és ekkora "balhé" lett belőle. Szerintem jobb lett volna még egyszer leülni és átbeszélni, hogy ne haragudjatok srácok elhamarkodottan mondtunk igent, ellenben sok sikert kívánunk egymásnak és mindenki csinálta volta a dolgokat maga módján. Együtt működni ezáltal nem szerettünk volna, de ha segítségre szorultak volna valamiben szívesen segítettünk volna, és gondolom ez fordítva is működött volna. Ettől függetlenül sok sikert kívánok a srácoknak!”

Nem gondolod úgy, hogy elnézést kellene kérned a félrevezető kommunikációtok miatt?

„Úgy gondolom, hogy a legtöbb szurkoló erről nagyon keveset tud, vagy akár nem is érdekli. Hibáztunk mi is, de az a véleményem, hogy ha nem kiszivárog a belsős levél, hanem leülünk megbeszélni mégegyszer az egészet, nem így végződött volna. Mindezek ellenére, akiknek emiatt rossz a szájíze azoktól szeretnék elnézést kérni!”

Véleményed szerint a későbbiekben elképzelhető-e bármilyen fajta együttműködés a RUJ és a JCH között?

„Jelenleg nem tudom elképzelni, teljesen más útat jár a két szurkolói csoport. A viszony se mondható túl barátságosnak, Pécsett is láthatta/hallhatta aki ott volt. Mi továbbra is igazi közösséget szeretnénk faragni a tagjainkból, míg a JCH a tömegek megmozdításában jeleskedik. A lényeg, hogy mindenki eljuthasson a Juve meccseire. Azt megjegyezném a végén, hogy bár a viszony nem túl baráti, ennek ellenére, ha tudunk segíteni a JCH-nak bármiben is, akkor megtesszük, mert nem szeretnénk ellenségeskedni, végül is egy csapatnak szurkolunk. Nem kell barátoknak lenni, de a tiszteletet remélem mindkét klub megadja a másiknak.”

Mi a véleményed a szurkolói kártyáról?

Boti: A szurkolói kártya nevében is benne van a SZURKOLÓK kártyája. Szerintem ez elmond róla mindent, a kanyarban is a legtöbb ember rendelkezik vele, támogatja a Juvét vele, mellesleg az idegenbeli túrák egy részéhez kötelező. Szóval akinek nem ér meg ennyit a Juve annak tényleg fölösleges csináltatnia. Úgy gondolom a szurkolói kártya itthon azok kiváltsága egyelőre, akik gyakrabban járnak meccsre, esetleg idegenbe is szeretik elkísérni a csapatot

Te több túrán is részt vettél már. Milyennek ítéled őket? Egy olyan külső személy hogyan érezné magát szerinted velünk, aki nem volt még velünk túrán és nem ismerne senkit?

Boti: A hangulat összeszokott társaságként fergeteges szokott lenni, egy új ember az elején magamból kiindulva furcsán érezheti magát, de mire Torinóba érünk garantáltan elragadja a RUJ hangulat. Úgy látom sok haveri/baráti kapcsolat alakult ki a klubban, és mindig szívesen látjuk egymást, emellett szívesne látunk új arcokat bármikor, az ajtó nyitva áll!

Úgy hallom, kabalaállatra lelt a RUJ! Bemutatnád a közönségnek?

Pontosan. Nemrég csatlakozott hozzánk Jucus, a röfögő malac, akit az egyik Autogrillnél fogadtunk örökbe. Mostantól minden túrán velünk tart majd!

Mártha Bence, alias Benito csúnya üzengetésbe kezdett a Nemzeti Sporton vezetett blogján keresztül. Mesélnél erről?

Történt a Milan-Juventus mérkőzés előtt, hogy nem lehetett jegyekhez jutni, mert a Milan bankon keresztül árulja a jegyeit, és csak személyesen lehetetett belépőt vásárolni. Így meghiúsult Benito utazása is, aki (mellesleg, hogy a JCH nagy barátja, elveikkel ellenkezőleg szurkolói kártyával rendelkezik és a mi ’lehúzós’ olasz kapcsolatunkat használja) ígért egy jegyet Henrik barátjának, de telefonon közölte vele, hogy nincsen. Ő tehát ott volt szegény egyedül a vendégszektor parkolójában jegy nélkül, s Gabriele mellett ácsorgott, aki szintén nem tudott honnan jegyeket szerezni, csak néhány tikettet a Bravi Ragazzitól 80 euróért. Mivel mi elég sok lábon állunk Olaszországban, természetesen nem volt gond a jegyeinkkel, de nem szerettük volna kint hagyni magyar honfitársunkat, így keresésbe kezdtünk eladó jegyek után. Pinti barátunk talált is a Vikingnél, akik 80 euróért adtak el jegyet Henriknek. Benito pedig nem hogy megköszönte volna a blogjában, hogy a cserben hagyott barátjának segítettünk jegyet szerezni, lehúzós parasztnak nevezte Pintit, és ezzel közvetve minket is. Aki pedig ismeri Pintit, az tudja, hogy neki aztán nem kell plusz 40 euro, vagy egyszerűen utánakérdezhetett volna Gabrielénél, hogy tényleg mennyibe is kerültek a jegyek? Benito tehát teljesen alaptalanul kezdte el rágalmazni Pintit és ezzel együtt a RUJ-t is!

Mi a véleményed arról, hogy a JCH szerint a RUJ a baráti társaságon kívüli embereket leszarja?

Természetesen egy juventinót sem szarunk le, hiszen mindannyian egy csapatnak szurkolunk. A kapu nyitva áll minden Juveszurkoló előtt. Kívülről azért tűnhet zárkózottnak a társaság, mert a csapat magja évek óta, a Serie B óta együtt van, s ott voltunk akkor is mindenhol, amikor kevésbé ment a csapatnak. S ezek az emberek, akik elég sokat áldoztak azért, hogy élőben együtt szenvedjenek a csapattal, nem nézik jó szemmel azokat, akik csak akkor látogatnak Olaszországba, ha új a stadion, vagy bajnokesélyes a csapat. Ettől függetlenül idén is számos új arc csatlakozott hozzánk, akik bizonyították, hogy igazi bianconerók. Egyébként is, az miért baj, ha baráti társaságot kovácsolunk a Juveszurkolókból és nem csak tömegesen utaztatjuk az embereket?

rujultras

Önéletrajz könyv részletekBlog

occasionale

shop

RUJ-os ruhák, sálakRUJ shop